Palacsinta kicsit másképpen – úgy rendesen, jegesen!
Hozzávalók: kb. 16 db palacsinta, 0,5 kg eper, 1 db alma, 20 dag kristálycukor, 1/2 citrom leve, csipetnyi citromsó, 5 e.k. porcukor, 4 e.k. darált dió/mogyoró, 3 e.k. kakaó
A palacsinta:
3 tojás, 0,5 l tej, sima liszt, 2 e.k. cukor, 2 e.k. olaj a tésztába, csipetnyi só, olaj a kisütéshez
A hozzávalókból híg tésztát készítünk, fél órát pihentetjük, majd megsütjük a palacsintákat.
Eperdzsem: (elkészítése kb. fél óra)
0,5 kg eperhez hozzáadjuk a citrom levét, 10 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a reszelt almát, további 10 percig pároljuk, végül a cukrot és a citromsót és még 5 percig főzzük. Hagyjuk kihűlni.
A szóráshoz:
A porcukrot, a darált diót/mogyorót és a kakaót (5+4+3 e.k.) összekeverjük.
Forma: 25 cm x 10 cm x 8 cm
A formát először fóliával, majd a palacsintákkal béleljük ki (3 – 4 db palacsintalapot helyezünk a formába úgy, hogy kb. 1/3 része “lelógjon”). A többi palacsintát megtöltjük: 2 e.k. eperdzsem + 1 e.k. kakaópor-keverék, feltekerjük és a formába rétegezzük. A “lelógó” részeket ráhajtjuk az utolsó sorra, végül fóliával betakarjuk.
Legalább 6 órára a mélyhűtőbe tesszük.
Tálalás:
Egy szeletet teszünk a tányérra és forró csokoládéöntettel tálaljuk!
Megjegyzés: A csokiöntet receptjét megtalálod a somlói galuska receptjénél!
A dzsemet mélyhűtött eperből készítettem.
Ötlet: Nyáron fagylalttal is tálalhatod!
Figyelmeztetés: Vigyázz, nagyon hideg!
Ha nem fogy el, lefagyasztható, de tálalás előtt 1 órával a hűtőbe kell tenni, hogy szeletelhető legyen!
Judy